Het Nieuwe Rivium

Een combinatie van werken, wonen en vrije tijd in een unieke wijk
 • Behoud bestaande bedrijven en werkgelegenheid
 • Aantrekken nieuwe bedrijven
 • Transformeren van kantoren naar wonen
 • Innovatieve vervoersoplossingen
11 feb

5000 woningen in het Nieuwe Rivium

Aan de rand van Rotterdam worden 5000 woningen gebouwd. Het Rivium is nu een bedrijventerrein dat grotendeels bestaat uit lege kantoorpanden. Enkele daarvan worden getransformeerd tot woningen, het grootste deel gaat tegen de vlakte en wordt vervangen door moderne woontorens met zowel huur- als koopappartementen.

 

Het nieuwe Rivium wordt een hip woon-werkterrein met diverse voorzieningen, waaronder koffietentjes, supermarkten en cafés. Bankjes, bomen, groene daken en andere ontmoetingsplekken gaan een sfeer van samenkomst creëren.

 

De woningen in Rive Republic worden deze maand opgeleverd. Binnen twee jaar moeten de eerste nieuwe woontorens af zijn. Het hele gebied is naar verwachting in 2030 af.

De gemeenteraad heeft in maart 2018 het gebiedspaspoort Het Nieuwe Rivium vastgesteld. Het doel van dit gebiedspaspoort is om te laten zien dat Rivium een aantrekkelijke plek is - waar veel mogelijk is - en waar niet alleen wordt gewerkt. We richten ons daarmee niet alleen op de eigenaren en bedrijven, maar nu ook op de (toekomstige) bewoners en bezoekers van het gebied. Het enthousiasme van initiatiefnemers heeft er toe geleid dat we een verdiepingsslag maken op het eerst gebiedspaspoort. Het vervolg hierop wordt in mei 2019 aan alle belanghebbenden en betrokkenen gepresenteerd.

Ambitie

Gebiedspaspoort Het Nieuwe Rivium is een uitnodiging geweest aan initiatiefnemers om met vernieuwende ideeën voor Rivium te komen. Bijvoorbeeld het transformeren van een kantoorpand naar woningen. Door ook passende voorzieningen toe te voegen, creëren we een prettige combinatie van wonen, werken en vrije tijd. Een toekomstbeeld dat ook vanuit de markt wordt gedeeld, en een beeld dat van de gemeente vraagt om flexibel te zijn en mee te denken.

 

Het gebiedspaspoort Het Nieuwe Rivium geeft inzicht in de gewenste ontwikkeling op het Rivium met daarbij een aantal spelregels om ervoor te zorgen dat ontwikkelingen optimaal op elkaar aansluiten. Zo zetten we in op drie thema's: levendigheid, duurzaamheid en bereikbaarheid.

 

Het Rivium is nu nog een een bedrijventerrein, aan de rand van Rotterdam, dat grotendeels bestaat uit lege kantoorpanden. Enkele kantoorpanden worden komende jaren getransformeerd tot woningen. Er wordt ook een deel gesloopt en wordt vervangen door moderne woontorens met zowel huur- als koopappartementen. In totaal komen er 5.000 woningen. Het nieuwe Rivium wordt een hip woon-werkterrein met diverse voorzieningen, waaronder koffietentjes, supermarkten en cafés. De woningen in Rive Republic worden deze maand opgeleverd. Binnen twee jaar moeten de eerste nieuwe woontorens af zijn. Het hele gebied is naar verwachting in 2030 af.

Doe mee!

Dat Rivium een gebied is met grote potentie blijkt wel uit het enthousiasme van initiatiefnemers. Sinds de vaststelling van het gebiedspaspoort (maart 2018) is de gemeente met veel geinteresseerden in gesprek over de ontwikkeling van het (nu nog) bedrijventerrein. Samen met ontwikkelaars stellen we kaders en randvoorwaarden op voor onder andere de openbare ruimte, voorzieningen en bouwvolumes. 

 

Huidige eigenaren en bedrijven betrekken we bij het proces, evenals de omliggende wijken. Door regelmatig bij elkaar te komen blijft iedereen op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Zodra de eerste bewoners hun intrede in het gebied hebben gedaan, worden ook zij betrokken bij de herinrichting van Rivium. 

 

Een impressie van het nieuwe Rivium
 • 2017
 • 2018
 • 2019
 • 2020
 • 2021
 • 2022
 • Gesprekken grote investeerders in samenwerking met provincie Zuid-Holland

 • Inventarisatie kansrijke initiatieven die (potentieel) bepalend zijn voor de richting van het gebiedspaspoort

 • Bijeenkomsten met belanghebbenden in het gebied

 • Vaststellen concept gebiedspaspoort in college van B&W

 • Inspraakperiode (inclusief afsluitende plenaire bijeenkomst)

 • Besluitvorming gemeenteraad

 • Nu

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over dit project?

Bart de BoerStuur een bericht
06-50055504maandag t/m vrijdag