Oude Laantje in ere herstellen

Een historische route weer beleefbaar maken
 • Bijzondere plek in glorie herstellen
 • Pad met liefdestegels
 • Polderparkje naast liefdeslaantje
14 jan

Valentijnsdag in het Liefdeslaantje

Wil jij ook jouw liefdestegel op 14 februari terugvinden in het Oude Laantje? Je kunt een tegel kopen voor €49,95 en hier een eigen liefdsboodschap op plaatsen. Kijk voor meer informatie op www.capellebouwtaandestad.nl/oudelaantje en dien jouw aanvraag in vóór a.s. vrijdag 19 januari 2019. Dan kunnen wij ervoor zorgen dat jouw tegel op Valentijnsdag in het Oude Laantje wordt geplaatst, samen met wethouder Ans Hartnagel. Mail ons via: liefdeslaantje@capelleaandenijssel.nl

Door het opknappen van het pad tussen de ’s-Gravenweg en Abram van Rijckevorselweg en naastliggend terrein herstelt de gemeente dit pad weer in ’oude glorie’. Het wordt omgedoopt tot het Liefdeslaantje. In de bestrating van het pad komen tegels met daarop namen van liefdeskoppels.

Meer zichtbaar en beleving

In de gebiedsvisie Landelijk Capelle hebben we de ambitie opgenomen om interessante plekken in het gebied qua cultuurhistorie en natuurwaarde meer zichtbaar te maken. Het Oude Laantje is zo’n plek.

 • Het Oude Laantje was ooit een onverhard weggetje dat begon bij het Slot van Capelle. Het liep via de Dorpsstraat langs de buitenste slotgracht en het voormalige koetshuis van het Slot in een rechte lijn naar de ’s-Gravenweg. Vroeger gebruikten Capellenaren het Laantje om naar de kerk te gaan, en geliefden maakten er vaak een romantische wandeling. Ook kon je vanuit het Laantje de trein zien vertrekken, en werden dienstplichtige soldaten er door hun meisjes uitgezwaaid. Er doen zelfs verhalen de ronde dat Capellenaren elkaar op deze laan ten huwelijk vroegen. In de loop der jaren veranderde de route en het aanzicht van het laantje.
 • Het Elzenlaantje, zoals het Oude Laantje ook wel bekend staat, onderdeel van één van de 12 Capelse natuurparels. Een andere natuurparel ligt in de directe omgeving, namelijk het groen bij woonbuurt Wegelingpark. Bij deze natuurparels willen we de biodiversiteit en de bijzondere natuurwaarde behouden en versterken.

 

Liefdeslaantje

We maken van het Oude Laantje een plek voor nieuwe verhalen. Eén zo’n verhaal begint met de liefdestegels die nu liggen. Capelse echtparen die hun 50, 60, 65 of 70-jarig huwelijk vieren krijgen van ons een naamtegel cadeau. Daarnaast kan elk Capels stel dat hun huwelijk of huwelijksjubileum viert een tegel kopen en verzilveren met een liefdesboodschap. Deze tegels worden ieder jaar met Valentijnsdag in het Liefdeslaantje gelegd. Heeft u belangstelling voor een liefdestegel? Stuur dan een bericht naar liefdeslaantje AT capelleaandenijssel DOT nl.

Historische foto's Oude Laantje

Inrichting naastgelegen terrein

Ook op het terrein naast het Oude Laantje liggen kansen om de beleving van het landschap te vergroten. Deze kans hebben we gepakt door de aanleg van een polderparkje met een grote variatie aan beplanting die kenmerkend is voor het Capelse landschap. Zo staat er onder meer koekoeksbloem en knoopkruid. Centraal op het terrein is een bijenheuvel aangelegd, die beplant is met struiken als de wilg en zwarte vlier. Hiermee is de plek ook belangrijk geworden voor veel vlinders, bijen en andere insecten. Door een nieuw wandelpad kunt u dit nieuwe landschap van dichtbij beleven. Tot slot denken we na over een kunstwerk dat goed in deze natuurrijke omgeving past.

Het terrein naast het Oude Laantje is opnieuw ingericht en toegankelijk gemaakt met een natuurlijk wandelpad. Een voetbrug tussen het terrein en het wandelpad Oude Laantje wordt nog aangelegd, waardoor een rondje gelopen kan worden.

Doe mee!

Het ontwerp van het Oude Laantje is samen met bewoners, de Historische vereniging Capelle en Stichting Natuurvrienden Capelle uitgewerkt en ondertussen gerealiseerd. Capellenaren kunnen een eigen liefdestegel bestellen. Iedere tegel vertelt een verhaal met een bijzondere herinnering voor stellen, families en vrienden.

Laat uw liefde betegelen!

Heeft u een mooi liefdesverhaal of is uw geliefde gewoon de leukste Capellenaar? Laat uw liefde dan betegelen. De tegels met de persoonlijke boodschappen komt te liggen in het Oude Laantje nabij de kruising ’s-Gravenweg/Schenkelse Dreef. Het laantje heeft de passende ondertitel ‘Liefdeslaantje’. Jaarlijks wordt het Oude Laantje op Valentijnsdag en in september met liefdestegels bestraat.  

 

We zouden graag zien dat de liefdesgeschiedenis van het Oude Laantje herleeft en het weer een plek wordt waar nieuwe Capelse liefdes ontluiken. Daarom kan ieder stel een tegel kopen voor € 49,95 en er een liefdesboodschap op laten zetten. Capelse echtparen die hun 50, 60, 65 of 70-jarig huwelijk vieren, krijgen van ons een naamtegel cadeau.

 

Wilt u een liefdestegel bestellen? Stuur een e-mail naar liefdeslaantje AT capelleaandenijssel DOT nl en vermeld:

 • De namen, die u op de tegel wenst;
 • De datum van trouwen of samenzijn;
 • Het gewenste sjabloon van de tegel;
 • Een eventuele persoonlijke boodschap (max. 65 tekens)

Wilt een extra tegel om cadeau te doen, zodat u iets tastbaars kunt overhandigen? Of een eigen exemplaar voor thuis? Dan kunt een tegel van 13 x 13 cm kopen voor € 15.

Twee keer per jaar voegt wethouder Ans Hartnagel de nieuwe liefdestegels aan het wandelpad toe.

Voortgang

Op Valentijnsdag 2018 hebben Burgemeester Peter Oskam en wethouder Ans Hartnagel samen met Capelse koppels de start van de aanleg van het liefdeslaantje gevierd met de eerste 17 liefdestegels met persoonlijke liefdesboodschappen. Bij de start van de uitvoering zijn deze tegels tijdelijk opgeslagen en op 6 juni 2018 in het volledig vernieuwde wandelpad teruggelegd. Ook het naastgelegen terrein is opnieuw ingericht als polderparkje.

 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd. Een voetbrug tussen het wandelpad en het naastgelegen terrein wordt nog aangelegd. De komende periode denken we ook graag met Capellenaren over een passend kunstwerk in het polderpark.

 

 

 

 

 

 

 • 2017
 • 2018
 • 2019
 • 2020
 • 2021
 • 2022
 • Maken definitief ontwerp terrein naast Oude Laantje

 • Eerste liefdestegels in het pad neerleggen

 • Aanleg wandelpad Oude Laantje en herinrichting naastgelegen terrein

 • Voorstel met belangstellenden uitwerken voor kunstwerk

 • Nu

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over dit project?

Ingrid BroosStuur een bericht
06 - 29 47 08 75010 - 284 8456Maandag t/m vrijdag