Aanpak risicobomen

Capelle aan den IJssel vervangt 518 risicobomen

Bomenwacht Nederland heeft na een periodieke boomveiligheidscontrole geconstateerd dat in Capelle aan den IJssel, verspreidt over de gemeente, 518 bomen staan die ziek zijn of een risico vormen voor de omgeving. Hier ziet u waar we in Capelle de bomen vervangen. De operatie start in september en duurt tot half december van dit jaar. 

 

De bomen die vervangen moeten worden zijn ziek of vormen een risico omdat bijvoorbeeld het gevaar bestaat dat deze omwaaien of grote takken verliezen. Indien mogelijk wordt een boom vervangen op dezelfde locatie. In dit filmpje legt Bomenwacht uit waarom zieken bomen worden vervangen.

Bomen die worden verwijderd in een bosplantsoen worden niet herplant om zo de overige bomen voldoende ruimte te geven. Ook zijn in het verleden bomen geplant in een dijklichaam of in de buurt van kabels en leidingen die in de grond liggen. Dat is niet toegestaan. In dergelijke gevallen worden de bomen elders binnen de gemeente gecompenseerd.

 

Met de Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. heeft de gemeente afspraken gemaakt over de vervanging. De Stichting heeft aangedrongen op voldoende diversiteit in soortkeuze en verzocht de te vervangen bomen te merken. De gemeente neemt deze wensen mee in haar aanpak.

 

Aanvraag vergunning

Voor 181 bomen van de 518 bomen die als risicovol zijn bestempeld moet een vergunning worden aangevraagd. 337 bomen zijn zogenaamde vergunningsvrije bomen. Deze bomen staan verspreid over heel Capelle aan den IJssel. In de meeste gevallen worden slechts 1 of enkele bomen in een straat vervangen.

 

Merken van te vervangen bomen

De te vervangen bomen worden half augustus gemerkt, het zogenaamde blessen. Zo ziet u welke bomen in uw omgeving worden vervangen.

 

Meer informatie

Onder aan de pagina ziet u een 3d impressie van de aan te planten bomen en de volwassen bomen. Neem voor meer informatie over de te vervangen bomen contact op met Jeroen Wouda via J.Wouda AT capelleaandenijssel DOT nl.