Gouden IJsselsteen

De Gouden IJsselstenen 2018 zijn op zaterdag 22 september 2018 uitgereikt aan het Crematorium Schollevaar (vakjuryprijs), de klassieke woning aan de ’s-Gravenweg (vakjuryprijs) en de tot woningen getransformeerde school aan P.C. Boutenssingel (publieksprijs). Wethouder Dick van Sluis (Stadsontwikkeling) reikte de prijzen uit aan de blije winnaars.

 

Vakjuryprijs

Het crematorium Schollevaar wint de juryprijs voor grote projecten. De jury: “Het gebouw is uitgebreid met een grotere entree en nieuwe installaties waarbij de uitbreiding zeer zorgvuldig is ingepast door de herhaling van de ritmiek van de oorspronkelijke voorgevel, maar ook het kleur- en materiaalgebruik is passend en verfijnd. Samen met het landschapsontwerp straalt het gebouw rust en harmonie uit.”

 

VDe woning ’s-Gravenweg 168 is volgens de jury ‘eigentijds’. De jury: “De stijl en smaak is van nu, met respect voor de landelijke karakteristiek van het gebied. In de basis heeft de woning een klassieke vorm, maar door het kleur- en materiaalgebruik en de detaillering is de woning echt ‘van nu’. Op alle schaalniveaus is aandacht besteed aan het ontwerp. Van de gelede massaopbouw tot de brievenbus in de poort. Alles komt samen in deze voor de plek ontworpen oplossing.”

 

Publieksprijs

De Capellenaren wezen via een online verkiezing de Gouden IJsselsteen toe aan tot woningen omgebouwde school aan de P.C. Boutenssingel. Ook de jury had hier een mening over: “Een prachtige transformatie van een bestaande school met daarbij omhullende nieuwbouw. Het levert bijzondere woningen op en een herkenbaar woonbuurtje met een eigen identiteit. De woningen passen wat betreft architectuur, kleur- en materiaalgebruik goed bij de bestaande gebouwen.” De Gouden IJsselsteen verwijst naar een typisch en historisch Capels product, een kleine gele baksteen die vroeger werd gebruikt voor de bouw van huizen, kerken en kloosters. In Capelle is deze steen nog zichtbaar bij monumenten in de Dorpsstraat. Stenen waren destijds duur, wie er in slaagde een bakstenen huis te bouwen werd steenrijk genoemd.

 

 

Wat is de ruimtelijke kwaliteitsprijs?

In de gemeente Capelle aan den IJssel worden jaarlijks vele diverse plannen ontwikkeld en gerealiseerd die bepalend zijn voor de ruimtelijke kwaliteit van de stad. Ter stimulering van de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en het behoud hiervan wordt sinds 2007 een tweejaarlijkse prijs uitgereikt voor het beste ruimtelijke plan.

 

Waarom reiken we deze prijs uit?

De inzet voor het realiseren van een zo optimaal mogelijk plan belonen wij graag door het uitreiken van een ruimtelijke kwaliteitsprijs. Wij zetten hiermee aanvrager en architect graag in het zonnetje.

 

Waarom heet de prijs: De Gouden IJsselsteen?

Tot voor kort werd de prijs uitgereikt onder de naam De Zilveren Berm. Deze term spreekt niet meer tot de verbeelding en wordt onvoldoende herkend als typisch Capels. De ijsselsteen verwijst naar een typisch en historisch Capels product, namelijk een kleine gele baksteen en werden gebruikt voor de bouw van huizen, kerken en kloosters. In Capelle is deze steen nog steeds zichtbaar op diverse plekken zoals de monumenten aan de Dorpsstraat 176 en de Dorpsstraat 181. Stenen waren destijds duur, wie er dus in slaagde om een bakstenen huis te bouwen werd steenrijk genoemd. Het gaf status en straalde trots uit, dit laatste willen we met deze prijs ook benadrukken.

 

Vragen?

Neem dan contact op Tamira Buijze via 06 - 27 38 49 26 of t.n.buijze AT capelleaandenijssel DOT nl