Capelle aan den IJssel

Bladeren op de grond. Laten liggen of opruimen?

De temperaturen dalen en de bomen verkleuren: het is herfst! Zodra de blaadjes van de bomen gaan vallen begint het opruimwerk buiten. Maar niet álle blaadjes hoeven opgeruimd te worden. Daarom laten we als gemeente op (veilige) plekken wat meer bladeren liggen. Dit is namelijk goed voor de natuur! Toch kunnen bladeren op de grond ook voor overlast zorgen.

Bladkorven 

Natte herfstbladeren op de stoep en op straat kunnen in het najaar voor overlast en gladheid zorgen. Daarom hebben we ‘bladkorven’ in de stad geplaatst. Capellenaren kunnen hier bladeren van de straat en de eigen tuin in verzamelen en daarmee overlast voorkomen. Veel bewoners maakten hier voorgaande jaren graag gebruik van.

Deze plekken zijn goed en veilig te bereiken. Zo kunt u er gemakkelijk bladeren in verzamelen. De bladkorven zijn alleen bedoeld voor bladeren. Takken, snoeiafval, groenteresten en ander plantmateriaal zijn niet toegestaan. De bladeren krijgen namelijk een tweede leven als bladmulch, een speciaal soort bodembedekker. Om dit te kunnen maken mag er alléén maar blad in de korf zitten.

We legen de bladkorven regelmatig. Ziet u toch een volle bladkorf? Maak dan een online melding. Dan komen we de bladkorf legen.

Hier vindt u een overzicht van waar de bladkorven staan.

Voeding voor de natuur

Capellenaren die geen last hebben van de bladeren in hun tuin, kunnen deze ook prima laten liggen. Herfstbladeren die de bodem bedekken, zijn goede voeding voor de planten en dragen bij aan de biodiversiteit in de tuin. Voor dieren zoals egels en vogels, bieden de bladeren goede schuil- en nestplaatsen. Daarom laat we als gemeente in de perken en plantsoenen bladeren liggen. Een natuurlijke deken. Hier worden hooguit de randen leeg gemaakt, zodat er geen bladeren uit het plantsoen de weg op kunnen waaien.

Wat kunt u doen met de bladeren in uw tuin?  

Heeft u ook veel bladafval in uw eigen tuin? Dan kunt u dit bij elkaar harken en in een hoekje van de tuin op een hoop leggen. Vele dieren zullen dankbaar gebruik maken van dit winterhotel! Laat deze hoop dan ook liggen tot de lente is aangebroken en alle dieren uit hun winterrust zijn. Ook kunt u de bladeren langs de rand van de tuin, bijvoorbeeld tegen een hek of onder een struik harken.

Wilt u de vaste planten in uw tuin beschermen en het bodemleven verbeteren, dan kunt u het bladafval tussen de planten leggen. Let wel op dat er geen dikke laag blad óp de plant zelf ligt, anders kan deze verstikken.

Heeft u liever geen bladafval in uw tuin, dan kunt u dit inleveren in de GFT-bak of in bladkorven.