Capelle aan den IJssel

Onderhoud bomen in Capelle

Vanaf volgende week starten we met het onderhoud van de bomen. Als eerst worden de bomen waar nodig gesnoeid. Ook onderzoeken we de gezondheid van de bomen of het nodig is om de boom weg te halen of te vervangen.

Wat merkt u ervan?

Er is weinig tot geen overlast bij het onderhoud van de bomen. Alleen wanneer we starten met het vervangen van bomen kan het voorkomen dat een gedeelte van de straat tijdelijk wordt afgesloten. Op een later moment wordt u via een nieuwsbericht op deze site verder geïnformeerd over de status van de bomen. Onder andere over welke bomen worden weggehaald of vervangen.

Onderhoud bomen

Ieder jaar voeren we onderhoud uit aan de bomen in de gemeente. We doen dit om de bomen veilig en gezond te houden. Eerst doen we onderzoek. Dit jaar zijn vooral de bomen in de wijken Oostgaarde en Middelwatering onderzocht. Met de gegevens van het onderzoek besluiten we welke werkzaamheden we gaan uitvoeren aan de bomen.

Waarom onderhouden we de bomen?

Marc Wilson, wethouder Buitenruimte legt uit: “We hebben de zorg voor het groen op straat, in de parken en de plantsoenen van Capelle, zo ook voor de bomen. Met regelmatige inspectierondes houden we de gezondheid van de bomen in de gaten. Deze inspecties laten we uitvoeren door externe bomendeskundigen. Met de informatie van deze inspecties kunnen we tijdig maatregelen treffen. Dit kan zijn het snoeien van takken, een nader onderzoek of vervanging. Ook kan het zijn dat aan een deel van de bomen die zijn geïnspecteerd geen onderhoud nodig is.”

Snoei zorgt ervoor dat bomen op een gezonde en veilige manier kunnen groeien. Ook takken die in de weg zitten bij een huis of een lantaarnpaal worden gesnoeid.

Jaarlijks vervangen we ook onherstelbaar zieke en dode bomen. Als eigenaar van de bomen heeft de gemeente een wettelijke zorgplicht. Dit betekent dat de bomen regelmatig geïnspecteerd moeten worden en maatregelen worden genomen om schade aan de omgeving zoveel mogelijk te voorkomen. De bomen die ziek of dood zijn moeten vanwege het voorkomen van schade worden gekapt en worden in de regel altijd vervangen voor een nieuwe boom.