Capelle aan den IJssel

Gezichten in de wijk - Chantal Sariri

Zoveel gezichten, net zoveel persoonlijke verhalen. In deze rubriek stellen we Capellenaren aan je voor die met hart voor buitenruimte meedenken en meedoen in de wijk.

‘Wij leveren maar kleine bijdrage, maar het geeft een goed gevoel’

Chantal, Caithlyn en Julian Sariri door Jan Kok.

Chantal Sariri en haar gezin wonen al jaren met veel plezier in de wijk Fascinatio. Met enige regelmaat gaat ze met haar twee kinderen, Caithlyn en Julian, op pad om zwerfvuil langs de Fascinatio Boulevard op te ruimen. Vooral na het weekend is het er rommelig. “Ooit zag ik iemand vuil op straat gooien. Ik heb diegene daar rustig op aangesproken. Uiteindelijk gooide de vervuiler het afval in de afvalbak.”

Chantal heeft de vervuiler toen ook vriendelijk bedankt en ze hoopt dat ze die persoon er een stukje bewuster van heeft gemaakt om afval niet op straat te gooien. Alles telt bij het schoon en leefbaar houden van de buurt. Of het nou grote klussen zijn of eens per maand met de papiergrijper op pad om weggegooide troep op te pikken. Andere wijkgenoten doen dit ook geregeld. “Dat opruimen van ons is echt niks ten opzichte van wat andere buurtbewoners voor de wijk doen”, relativeert Chantal. “Wij leveren echt maar een kleine bijdrage.”

Klasgenoten helpen mee

Chantal en haar kinderen gingen drie jaar geleden voor het eerst de straat op om zwerfvuil te rapen. “Dat was naar aanleiding van een oproepje op de app Nextdoor. Mijn kinderen, toen 6 en 10 jaar oud, vonden het hartstikke leuk om te doen en sinds die tijd helpen wij mee om de buurt schoon te houden. Ze vinden het trouwens nog steeds leuk. Als we bezig zijn sluiten er ook nog weleens buurtkinderen of klasgenoten aan van hun basisschool, De Ontmoeting.” Een middagje rapen langs de weg levert vaak al twee volle vuilniszakken op. Chantal ziet dat er vooral na het weekend veel afval op straat ligt. “Heel veel blikjes, lege wijnflessen, ballonen, kauwgom en ook veel afval van McDonalds. En als er een bouwproject in de buurt is, zie je ook wel plastic zwerven.”

Positieve reacties

Ze gaat op pad als ze ziet dat er veel vuil ligt. “Het geeft een goed gevoel om je wijk schoner te maken en je krijgt ook veel positieve reacties als je aan het opruimen bent. Mensen steken de duim op of bedanken ons. Maar als het dan drie dagen later weer een rotzooi is, word ik weleens moedeloos. Aan stoppen denk ik niet, omdat er nog meer wijkbewoners zijn die zich belangeloos inzetten om onze wijk netjes en schoon te houden. En in een schone omgeving voel je je gewoon veel prettiger!”