Capelle aan den IJssel

Gezichten in de wijk - Irma Smits en Peter Vogelsang

Zoveel gezichten, net zoveel persoonlijke verhalen. In deze rubriek stellen we Capellenaren aan je voor die met hart voor buitenruimte meedenken en meedoen in de wijk.

‘Het vijvergebied ligt er weer uitnodigend bij’

Irma Smits en Peter Vogelsang door Jan Kok.

Er is natuur, er zijn dieren, het is een gebied om te bewegen en andere mensen te ontmoeten. Voor Irma Smits en Peter Vogelsang is vijvergebied de Ketensche Polder een plek waar veel samenkomt. Ze hebben beiden meegewerkt aan de invulling van dit plan en ze zijn best trots op het resultaat.

Dat Irma zich zou inzetten voor het vijvergebied had ze drie jaar geleden niet gedacht. “Er was een plan voor een fietspad achter mijn woning; dat voelde niet goed. Ik heb dat op een bijeenkomst gezegd. Ik heb daar ook verteld dat natuur belangrijk is; dat mensen ervan kunnen genieten maar dat het ook goed is voor de dieren, van insecten en vissen, tot de dieren in de dierenweide.”

Fijne club mensen

Iemand met deze ideeën konden ze wel gebruiken bij de Stichting WOP Ketensche Polder, die het plan voor het vijvergebied samen met de gemeente heeft gerealiseerd. Achteraf zegt ze: “Ik was niet deskundig op een bepaald gebied, maar ik kwam bij een fijne club mensen en ik heb de ruimte gekregen om me in te werken. Ik heb via de gemeente allerlei cursussen gevolgd en ik heb me kunnen inzetten voor wat ik belangrijk vind.”

Trapjes voor eenden en schilpadden

Het fietspad achter haar woning kwam er niet (het zou er voor een stiltegbied te druk worden met fietsers, brommers en scooters) en Irma ging aan de slag. Nu schrijft ze de nieuwsbrief voor wijkbewoners die op de hoogte willen blijven. Het gebied is bijna klaar, hoewel de planten nog in bloei komen. Het heeft haar energie gegeven om aan het project mee te werken. Blij is ze ook met de trapjes die zijn gemaakt voor eenden en schildpadden om op het eiland te komen, wat eerst onmogelijk was vanwege de beschoeiing.

Intussen heeft Irma nog meer ideeën want het gebied leent zich ook voor verdere ontwikkeling. “Mensen kunnen of mogen minder vliegen dus gaan ze het vertier meer zoeken in eigen land of woonplaats. Wat zou het mooi zijn als we hier een terrein kunnen inrichten met echte of quasi historische elementen, zoals het Rodinipark op Rhodos. Elementen uit andere culturen, oude culturen, architectuur, met ook weer aandacht voor de natuur. Bijzondere bomen en planten, voorzien van informatiebordjes, waterpartijen. Een ontmoetingsplek ook, voor alle leeftijden, om te bewegen en te ontdekken.”

Van nieuwsgierigheid tot voorzitter

Peter Vogelsang hoorde ook drie jaar geleden van de plannen van het vijvergebied en omdat hij aan het gebied woont werd hij nieuwsgierig. Hij kende de wijkbewoners niet die erbij betrokken waren, maar er bleek een klik; kort daarna werd hij gevraagd om voorzitter te worden. Er was een stichting opgezet, er was 300.000 euro beschikbaar vanuit het gemeentelijke Denk en doe mee-fonds en samen met de gemeente gingen de vrijwilligers aan de slag. Ook hij is trots op het resultaat. “Als laatste groot werk is een nieuw hekwerk om de speelplekken gekomen. Daar kunnen de honden nu niet zomaar komen. En de natuur gaat nu goed groeien. Dat zal er straks heel goed uitzien.”

Toegankelijk voor mindervaliden

Het was een hele klus. De dierenweide was verzakt en ligt er nu weer goed bij dankzij een drainage, er kwamen bewegingstoestellen, de toiletgroep bij het jongerencentrum is vernieuwd en nu ook toegankelijk voor mindervaliden. Het overwoekerde eiland werd aangepakt en een onveilige lichtmast werd verwijderd. “En er is nu vooral meer kleur”, zegt Peter. “Veel groen en gras, om eerst het groot hoefblad weg te krijgen om uiteindelijk kleurige planten in overvloed te laten groeien. Ook hebben we een okergeel pad aangelegd in plaats van een zwart pad. Het gebied was verloederd, dat kan ik wel zeggen. Maar het ligt er nu al uitnodigend bij.”

Het werk zit er bijna op. Ook voor Peter? “Ik heb er natuurlijk over nagedacht. De stichting is opgezet door de Wijkoverleg Platforms (WOP) ’s-Gravenland en Capelle-West voor het opknappen van het vijvergebied. Deze taak zit erop maar misschien komen er andere ideeën uit de wijk waarmee de stichting aan de slag kan gaan. En dan mogelijk met andere enthousiaste wijkbewoners. En misschien kan er ook weer een beroep worden gedaan op gemeentelijke fondsen om deze ideeën te realiseren.”