Capelle aan den IJssel

Gezichten in de wijk - Jaco Ouwens

Zoveel gezichten, net zoveel persoonlijke verhalen. In deze rubriek stellen we Capellenaren aan je voor die met hart voor buitenruimte meedenken en meedoen in de wijk.

‘Fruit, een picknicktafel en een speeltoestel maken een buurt leefbaar en prettig’ 

Jaco Ouwens door Jan Kok.

“De wensen van onze buurt zijn niet zo heel groot,” zegt Jaco Ouwens, “Een picknicktafel, een speeltoestel en een paar fruitbomen of -struiken”. Samen met wat buurtbewoners kwam Ouwens met het plan. Hoe simpel ook, ze zorgen voor een leefbaarder en prettiger wijk.

Hij ziet het helemaal voor zich. “Het is mooi om een plek te hebben waar je een buurtbarbecue kunt doen, kinderen kunnen spelen en je letterlijk de vruchten kunt plukken van het groen. Dat is ook leuk”, zegt hij. “Ik ben hier geboren, woon in het huis dat ik van mijn ouders heb overgenomen en wil dat mijn dochters ook in een leefbare omgeving opgroeien. Daarom zet ik me ervoor in!”

Plan in de ijskast

De voorzieningen zouden moeten komen in het parkje in de buurt van de Jan de Geusrede en de Mees Toxopeusrede. Maar zover is het nog niet. “We zijn er een tijdje mee bezig geweest, maar het gaat niet zoals we hadden gepland. Het plan is in de ijskast gegaan omdat er net nieuwe beplanting was geplaatst op het beoogde stukje groen. Daarbij is er geen budget op het moment om het plan uit te voeren.” De gemeente geeft aan dat de grond een stuk afgegraven moet worden en dat er een harde basalt-laag ligt die ervoor zorgt dat bomen slecht groeien.

Verjonging

De wijk is in de jaren tachtig gebouwd en begint nu te vernieuwen. “De bewoners uit de begintijd hebben de kinderen de deur uit en beginnen nu te verhuizen. Daardoor komt er verjonging in de wijk en dat is leuk.” Onlangs zette Jaco wat zonnebloemen in het parkje en die deden het erg goed. “Mensen vonden het leuk om te zien en kwamen met aardige reacties. Dat doet toch iets in de buurt.”

Fruitbomen en -struiken

Jaco is sowieso voorstander van het verspreiden van fruitbomen en – struiken door de wijk. “Niet alleen in Capelle-West, maar ook in andere wijken. Bijvoorbeeld met een soort adoptieprogramma en uitleg door een kweker. Het is leuk om dat soort voorzieningen zo dicht mogelijk bij huis te hebben, dan kunnen er zo veel mogelijk mensen van genieten.”